Jdi na obsah Jdi na menu
 


Perníkové těsto – perníčky jsou měkké ihned

 

 

Perníkové těsto – perníčky jsou měkké ihned

 

5651.jpg

650 g hladké  mouky, 250 moučkového cukru, 100 g medu, 50 sádla nebo Hery, 4 celá vejce, 1 kávová lžička skořice, 1 lžička tlučeného perníkového koření (anýz, hřebíček, badyán, muškátový oříšek, muškátový květ, fenykl, nové koření)= směs Kotani , 1 mírně navršená lžička sody.


              Z vyjmenovaných ingrediencí vypracujte klasickým způsobem těsto a nechte ho minimálně  24 hodin odpočinout. Na druhý den ho rozválejte na 4 až 5 mm silnou placku, vykrajovátky nebo nožem vykrájejte požadované tvary a jednotlivé kousky uložte na plech. Před vložením do dobře vyhřáté trouby potřete každý perníček směsí  vejce rozšlehaného v malém množství vody. Po upečení znovu perníčky potřete vejcem, aby získaly pěkný lesk. Jednotlivé kousky ozdobte polevou ušlehanou  z 1 bílku  a dvakrát přesátého moučkového cukru (asi 150 g), trochy citrónové šťávy, pokud bude poleva řídká, přidejte lžíci solamylu. Nanáší se kornoutkem nebo mikrotenovým sáčkem.