Jdi na obsah Jdi na menu
 


MEDOVNÍKY A MARLENKY

29. 7. 2010

1. MARLENKA

Obrazek


Těsto:

250 g másla, 3 vejce, 300 g cukru krupice, 400 g hladké mouky, 1 lžička sody, 100 ml mléka, 3 lžíce medu
Krém:

500 ml mléka, 6 lžic krupice, 2 lžíce krupicového cukru, 200 g másla, půl plechovky salka
dále: 100 g mletých ořechů, rum

Postup:

V hrnci rozpustíme máslo, přidáme med, cukr, mouku smíchanou se sodou a mléko. Promícháme, pořád zahříváme na plotýnce. Nakonec přidáme celá vejce, důkladně promícháme jen co se spojí s ostatním, hmota by měla být mírně teplá.
Těsto (je tekuté) rozdělíme na tři plechy vyložené papírem na pečení, rozetřeme natenko

a postupně upečeme do zezlátnutí (cca 8-10 minut při 200°C).
Vychladlé pláty poskládáme na sebe a okraje zařízneme. Odkrojky rozdrobíme a smícháme

s ořechy.
Jeden plát pokapeme rumem, potřeme třetinou krému, přiložíme druhý plát a lehce přimáčkneme. Postup opakujeme, končíme vrstvou krému, který hustě posypeme směsí rozdrobených odkrojků s ořechy.
Krém: Z mléka, cukru a krupice uvaříme hustou kaši a necháme vychladnout.

Do vlažné po kouskách vešleháme změklé máslo a salko.
Necháme uležet 1-3 dny, pak krájíme na řezy.

_______________________________________________________________________

 


Obrazek2. MARLENKA, MEDOVNÍK
Ingredience:
100 g másla, 2PL medu, 250 g cukru, 1 KL octa, 1 PL jedlé sody,

2 vejce a 700 g hladké mouky. Na krém 250 g másla, 1 slazené kondenzované mléko, mleté vlašské ořechy a koňak (nemusí být).
Postup:
Ve větším hrnci rozpustit máslo, med, cukr, poté přidat ocet smíchaný se sodou, směs začne trochu kypět, přimíchat vejce, když vznikne hnědá pěna, odstavit z ohně a přimíchat - nejlépe elektrickým hnětačem mouku - jde to ztuha a těžko, ale kdo vytrvá vyhraje :o) Hodinu nechat těsto v hrnci odležet.
Z těsta pak vyválíme 6-7 placek které si vykrojíte formou na dort a přenesete na plech. Každá placka se peče asi 2-3 minuty při 175 stupních jinak příliš ztvrdne. (můžete vyválet na pečícím papíře, nebo mezi foliemi)
Krém se připraví jednoduše - kondenzované mléko se vaří nejlépe 3 hodiny v plechovce (zkaramelizuje) po vychladnutí se ušlehá s máslem a rumem. Komu se bude zdát málo krému může si přivařit ještě karamelový puding + cukr (jen v 250 ml mléka - jeden puding) a přišlehat ke krému z kondenzovaného mléka a másla.
Placky je dobré polít kávou + rum a potírat krémem, poslední placka (nebo upečené odkrojky) se rozstrouhají a smíchají s ořechy a posype se jimi poslední horní placka pomazaná krémem.
Dort je dobré nechat jeden den odležet.

________________________________________________________________________

 

3. OŘÍŠKOVÝ MEDOVNÍK

 



Ingredience:

500 g hladké mouky, 200 g mletého cukru, 2 vejce, 200 g másla, 2 lžičky sody, 2 lžíce medu – vypracujeme těsto, vyválíme z něj dvě stejné placky.

Rozehřejeme 120 g másla, 100 g cukru, 2 lžíce medu, odstavíme a vmícháme 300 g hrubě sekaných ořechů.

Směs rozetřeme na jednu placku a obě placky upečeme. Uvaříme pudink ze 400 ml mléka

a 1 vanilkového pudinku. Vyšleháme 1 máslo se 3 lžícemi mletého cukru, vmícháme vychladlý pudink. Placky spojíme krémem, necháme v chladu uležet do druhého dne a nakrájíme řezy.
Já teda toho krému dělám jeden a půl dávky není to pak tak suché.

________________________________________________________________________

 

 

 

4. ČOKOLÁDOVÝ MEDOVNÍK

Obrazek

 

Ingredience na pláty:

150 g másla, 150 g cukru, 1 vejce, 3 lžíce kakaa, 3 lžíce medu, 1 lžička prášku do pečiva,

400 g mouky.

Na náplň:

500 ml mléka, 2 lžíce mouky, 2 lžíce škrobu, 2 lžičky vanilkového cukru, 250 g másla,

150 g moučkového cukru, 4 lžíce medu, 1 lžíce rumu

 

Postup:

Ze surovin na těsto zpracujte husté těsto. Rozdělte na několik částí, podle velikosti plechu tak, abyste získaly tenké pláty. Pečte při 180 stupních cca 10 - 15 minut. Pláty budou stále měkké, pečte je tedy na pečicím papíru a s ním sundávejte z plechu, ať pláty nepotrháte. Nechte zchladnout. Po vychladnutí budou tvrdé, jako sušenky. Na náplň smíchejte v troše mléka škrob a mouku. Ve zbytku mléka uvařte vanilkový cukr, přiveďte k varu a do vařicího mléka přimíchejte mléko se škrobem a moukou a chvíli míchejte do zhoustnutí. Přendejte do mísy a za stálého míchání zchlaďte. Do vychladlé směsi přimíchejte pomalu máslo s cukrem. Přidejte rum a med a míchejte, dokud se směs nespojí. Promažte pláty krémem a dejte do chladu přes noc. Nahoru dejte lehké závaží, plech na pečení například. Druhý den budou pláty měkké a navlhlé od krému. Nahoru můžete namazat tenkou vrstvu marmelády a posypat najemno nastrouhaným zbytkem plátů.

_____________________________________________________________________________

 

5. MEDŘECH

 

Obrazek


Těsto:

 

450 g hladké mouky, 180 g cukru moučka, 200 g másla, 2 vejce, 1 lžička jedlé sody,

3 PL tekutého medu
Ořechová směs:

300 g vlašských ořechů ( nasekaných nahrubo ), 100g másla, 3-4 PL tekutého medu, 50g cukru
Krém:

3/4 l mléka, 2 vanilkové pudinky, cukr dle chuti, 2 PL citronové sťávy, 150 g másla
Postup:
Těsto: na vál dáme mouku, cukr, měkké máslo, med, vejce a sodu a zaděláme vláčné těsto. Rozdělíme na polovinu a vyválíme na nízkém, vymazaném plechu. Na jednu placku dáme ještě teplou ořechovou směs.

Ořechová směs: v kastrole necháme rozpustit máslo, med, cukr a přidáme ořechy, zamícháme a hned teplé nalejem na placku a rozetřeme.

Obě placky upečeme při 180°C ASI 8 - 10 minut. Necháme je vychaldit a spojíme krémem.

Krém: ze 3/4 l mléka a 2 vanilk. pudinků, cukru podle chuti uvaříme pudink a do horkého zašleháme 150g másla a 2 PL citron. šťávy. Necháme vychladit a poté natřeme na spodní placku ( ta je bez ořechů ), přiklopíme plackou s ořechy a dáme uležet min. na 1 den.

Nejlepší jsou 2-3 den, krásně zvláční.
Je to výborný ořechový moučník.

__________________________________________________________________________

6. MEDOVÝ MOUČNÍK

 

 Ingredience:
600 g hl. mouky, 250 g ml. cukru, 150 g tuku, 2 vejce, 2 lžíce medu, 1 lžíce skořice,

2 malé lžičky sody, kakao.

Postup:

Vypracujeme těsto, rozdělíme na 4 díly, vyválíme tenké pláty na celý plech a na papíře upečeme. Pokropíme rumem, slepíme je máslovým krémem a do druhého dne necháme uležet. Potom vrch potřeme marmeládou a polijeme čokoládovou polevou.

_________________________________________________________________

 

 

 

7. MEDOVNÍK – STAROARMÉNSKÝ RECEPT

Obrazek


Těsto:

100 g másla, 4 lžíce medu, 180 g cukru, 1 kávovou lžičku octa, 1 kávovou lžičku jedlé sody,
2 vejce, 700 g hladké mouky

Krém:

200 g másla, 1 slazené mléko, mleté vlašské ořechy, koňak podle chuti

Postup:
Smícháme ocet se sodou. Máslo, cukr a med vložíme do hrnce, vymícháme, přidáme sodu

s octem a  směs dáme nad plamen (směs je možno šlehat i v páře). Za stálého míchání přidáme vejce.

Mícháme směs na medovník tak dlouho, dokud se na povrchu neobjeví pěna a směs nezhnědne. Následně hrnec z plamene odstavíme.

Směs necháme mírně vychladnout, přidáme hladkou mouku a vypracujeme těsto, které přikryjeme a hodinu necháme odpočívat.

Potom těsto na medovník rozdělíme do kuliček (8-10). Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Každou z kuliček vyválíme na tenkou placku (nejideálnější je kulatý tvar - pomůžeme si při vykrajování třeba pokličkou) a dáme péci (každá placka zhruba 3-4 minuty).

Krém:

Základem krému na medovník je slazené kondensované mléko, které vaříme zhruba 3 hodiny zcela ponořené ve vodě (pozvolna !). Necháme mléko vychladnout, vyklopíme (vařením vznikne zkaramelizovaná hnědá hmota) a rozšleháme s máslem. Podle chuti přidáme mleté vlašské ořechy, případně koňak.

Upečené, vychladlé placky potřeme krémem a klademe je jednotlivě na sebe. Poslední placku seshora potřeme krémem na medovník a posypeme rozstrouhanou poslední plackou

(pro ještě lepší chuť smícháme s oříšky nebo strouhanou čokoládou, případně kakaem).

Na závěr můžeme medovník lehce poprášit cukrem.

_______________________________________________________________

 

8. OŘECHOVÝ MEDOVNÍK  

Obrazek


Ingredience:

 

500 g hladké mouky, 200 g mletého cukru, 2 vejce, 200 g másla, 2 lžičky sody, 2 lžíce medu Postup:

Vypracujeme těsto, vyválíme z něj dva stejné pláty. Rozehřejeme 120 g másla, 100 g cukru,

2 lžíce medu, odstavíme a vmícháme 300 g hrubě sekaných ořechů.

Směs rozetřeme na jeden plát a oba pláty upečeme.

Na krém uvaříme pudink ze 400 ml mléka a 1 vanilkového pudinku.

Vyšleháme 1 máslo se 3 lžícemi mletého cukru, vmícháme vychladlý pudink. Upečené pláty spojíme krémem, necháme v chladu uležet do druhého dne a nakrájíme řezy.

_________________________________________________________________________

9. HRNÍČKOVÉ MEDOVÉ ŘEZY

 

Obrazek

 

Ingredience:

3 hrníčky hladké mouky , 1 lžička sody , 1/3 kostky hery či jiného rostlinného tuku ,

1 hrníček krupicového cukru, 2 lžíce medu , 2 vejce 

Krém:

2 hrníčky mléka , 1 vanilkový pudinkový prášek , 2 lžíce hrubé mouky , 2 balíčky vanilkového cukru ,1 kostka másla , trochu rumu, moučkový cukru dle chuti

Postup:

Tuk,cukr,med a vejce rozehřejeme ve vodní lázni,přidáme mouku smíchanou se sodou a ještě z teplého těsta vyválíme 3 placky,které každou zvlášť upečeme na vymazaném plechu.
Po vychladnutí je promažeme krémem a krémem ozdobíme i povrch moučníku,který nakonec můžeme posypat Grankem.Necháme v chladnu rozležet nejlépe do druhého dne a pak nakrájíme na řezy.
KRÉM - mléko povaříme s pudinkovým práškem a moukou do zhoustnutí,po vychladnutí přidáme vanilkový cukr,pokrájené změklé máslo,trochu rumu a dle chuti můžeme přidat moučkový cukr a vyšleháme.

________________________________________________________________

 

10. Klasický medovník - doporučuji, rychlý a snadný


Ingredience na medové pláty, těsto:

– 100 g másla
– 150 g krupicového cukru
– 5 lžic medu
– 2 lžíce polotučného mléka
– 1 vejce
– 1 lžička jedlé sody
– 450 g hladké mouky

Ingredience na krém:

– 200 ml polotučného mléka
– 3 vrchovaté lžíce hladké mouky
– 200 g másla
– 150 g krupicového cukru
– 1 žloutek

Příprava:

Všechny přísady až na mouku smícháme v míse. Tu posadíme na hrnec, ve kterém se vaří voda, a vše pomocí metličky šleháme v páře. Měli bychom získat směs malinko řidší konzistence, než je majonéza. Pak vsypeme prosátou mouku a vypracujeme těsto. Rozdělíme je na 4 díly a zabalíme do fólie na potraviny nebo je vložíme do mikrotenových sáčků, aby neoschlo. Troubu předehřejeme na 180, horkovzdušnou na
160 stupňů. Z dílů těsta vyvalujeme na pečicím papíru tenké pláty, které můžeme pro úhlednost vykrojit pokličkou, nebo si na papíru předkreslíme kruh o průměru cca 20 cm. Klademe je na plech a krátce, asi 3 minuty, pečeme do růžovozlaté barvy. Vyjmeme z trouby, sejmeme z papíru a spojujeme krémem.

Příprava krému:

Do kastrůlku vlijeme mléko, přisypeme mouku a směs uvedeme do varu. Za stálého míchání takzvaně odpalujeme. Vypneme sporák a hmotu promícháváme do vychladnutí, respektive do pokojové teploty. Pak zatřeme máslo, které musí být rovněž pokojové teploty (jinak by se krém srazil) cukr a žloutek. Jednotlivé pláty těsta spojujeme krémem a vrstvíme medovník. Ozdobíme popraškem cukru, ořechy nebo třeba a sezonním ovocem - podle chuti.

___________________________________________________________________________

 

Obrazek11. MEDOVÝ KRÉMEŠ
Ingredience:
28 dkg hladké mouky, 10 dkg cukru moučka, 1 lžička jedlé sody nebo prášku do pečiva, 5dkg rozpuštěné Hery nebo másla, 2 vejce, 1 lžíce rumu, 1 lžíce tekutého medu, špetička soli.

Krém : 1L mléka, 3 vanilkové pudingy, 25 dkg Hery nebo másla, 4 žloutky, 15-20 dkg cukru. Dále 2 -3 smetany ke šlehání, moučkový cukr na posypání.
Postup:
Smícháme mouku s jedlou sodou, přidáme ostatní suroviny a na vále vypracujeme vláčné těsto. Jako každé medové těsto, i toto by mělo chviličku odpočívat v ledničce. Těsto si rozdělíme na 2 díly, z každého vyválíme placku o rozměrech plechu. Placky pečeme na obrácené straně vymazaného a vysypaného plechu - těsto na něj přeneseme pomocí válečku. Upečeme dorůžova.
KRÉM : v troše mléka rozmícháme pudingové prášky a cukr. Do zbytku mléka přidáme žloutky a dáme vařit. Těsně před bodem varu přilijeme zbytek mléka s pudingem a vymícháme hladkou pudingovou kaši. Po vychladnutí zašleháme změklý tuk - měl by mít pokojovou teplotu.
Upečenou placku dáme do plechu, rozetřeme pudingový krém, na to natřeme ušlehanou šlehačku a přikryjeme druhou medovou plackou. Uchováváme v ledničce, krémeše jsou nejlepší druhý den, kdy medové placky zvláční.

_______________________________________________________________

 

  12. MEDOVÉ ŘEZY

Obrazek

 

Těsto:

380 g polohrubé mouky, 50 g másla, 2vejce, 1 lžička jedlé sody, 120 g moučkového cukru,

3 lžíce rozehřátého medu
Krém:

200 g másla, uvařený van.pudink/ze 4dcl mléka - hustý/, tuba slazeného kondenzovaného mléka, mouč.cukr 2lžíce, rum.
marmeláda
Posyp:

Strouhané ořechy asi 2 lžíce, 1lžíce kakaa - promíchat
Postup:
Všechny ingredience spojíme ve vláčné těsto. Rozdělíme na dvě částí a ty vyválíme na pečícím papíře na dvě stejné placky. Válíme přes mikroten - nelepí se na váleček.

V předehřáté troubě -180st. upečeme do světlé barvy.

Ještě teplé rozpůlíme na 4 kusy. Ušleháme krém : máslo s cukrem šleháme a přidáváme postupně vychladlý pudink-vše by mělo mít stejnou teplotu.

Vymačkáme tubu mléka a přidáme rum. Začneme slepovat : nejdříve krém, přiložíme plát, natřeme marmeládou, pak další plát a zase krém.

Trochu celé zatížíme, ať se to srovná a potřeme nahoře zbytkem krému.

Posypeme směsí strouhaných ořechů a kakaa. Je lepší nechat uležet aspoň den.

 

______________________________________________________________

 

 

13. MARLENKA

Obrazek

Ingredience:
100 g másla, 2 polévkové lžíce  medu, 250 g cukru,
1 kávová lžička octa, 1 polévková lžíce jedlé sody, 2 vejce,
700 g hladké mouky
Krém:
200 g másla, 1 Salko,
mleté vlašské ořechy, koňak( nemusí být)

Postup:
1. Sodu s octem smícháme ve vyšším hrnku - dost vypění, do hrnce dáme máslo, med, cukr a vymícháme. Potom přidáme ocet se sodou a znovu vymícháme. Směs dáme na plamen a za stálého míchání přidáme vejce. Mícháme stále, až se na povrchu objeví pěna a směs začne hnědnout, potom ihned odstavíme.
2. Po částečném vychladnutí přidáme prosátou hladkou mouku, vypracujeme těsto, rozdělíme na 7-8 kuliček, každou zabalíme do potravinářské fólie a necháme hodinu odpočívat na teplém místě.
3. Po odpočinutí vyválíme na slabou placku. Protože je těsto dost tuhé, je lepší nejprve udělat delší váleček, který se potom dá lépe vyvalovat na tenkou placku. Péci ve vyhřáté troubě při 190°C asi 4 minuty - nutné hlídat, podle síly placky se čas mění.
4. Salko 3 hodiny zvolna vaříme zcela ponořené ve vodě, ty 3 hodiny je nutné dodržet.
Můžeme také pro zkrácení času a úsporu energie vařit Salko v Papiňáku necelou hodinu (nezapomenout stáhnout var na minimum, když začne syčet!!!!).
Potom ho necháme vychladnout (vznikne tuhá hnědá hmota). Vyklopíme ji a s máslem rozmixujeme, dále je možné přidat oříšky a trochu koňaku.
5. Jednotlivé placky se potřou krémem a jedna se rozstrouhá na poslední krém na povrchu dortu (může se smíchat s instantním kakaem, případně i oříšky).

_______________________________________________________________

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Marlenky a Medovníky

kikinka,23. 10. 2010 17:57

Moc hezké a určitě dobré. Vyzkoušíme.

Podělte se s námi

Knihovna,29. 7. 2010 20:37

Vyzkoušeli jste nějaký recept, povedl se, chutnal - napište svou zkušenost a doporučení.