Jdi na obsah Jdi na menu
 


Léto s cuketou

21. 7. 2009

Grilovaná cuketa s Nivou (i jiným sýrem)


Suroviny: cukety, sýr Niva (nebo jiný sýr výraznější chuti), sůl, pepř, olej, bylinky, prolisovaný česnek

Cuketu omyjeme a nakrájíme na cca 1 cm silné plátky nebo kolečka, z obou stran potřeme olejem , česnekem) a podle chuti okořeníme. Plátky nejprve grilujeme asi 5-10 minut z jedné strany, otočíme, posypeme strouhaným sýrem a grilujeme dalších cca 5-10 min. Takto upravená cuketa chutná výborně buď samotná, nebo jako příloha ke grilovaným masům, rybám, nebo jiné zelenině.

 

Obrazek

 

Falešná Čína

800 g cuket, 2 pórky, 4 lžíce oleje, hrst loupaných arašídů, 3 stroužky česneku,1 lžíce sójové omáčky, kari koření, worcesterská omáčka, mletý bílý pepř,mletý zázvor ( nemusí být), sůl



Očištěné cukety nakrájíme na menší kostky, pórek pokrájíme na kolečka. Zeleninu dáme na rozpálený olej, orestujeme, přidáme koření, sójovou omáčku, pokapeme worcesterem a podusíme . Nakonec přimícháme arašídy, prolisovaný česnek a podle chuti osolíme. Podáváme s pečivem.

Obrazek

 

 

Letní vejce z jedné pánve - super večeře

Suroviny: 1 lžíce olivového oleje, 400 g cukety na kostky, cibulka, česnek  na kousíčky, 200 g třešňových rajčátek - rozpůlených, 4 vejce, hrstka natrhané bazalky, sůl , pepř, jako příloha čerstvý chléb nebo topinka upečená  nasucho

Postup: Na pánvi orestujeme cibulku, česnek, přídáme cukety, opékáme asi 5 minut, přidáme rajčátka, osolíme, opepříme, ve směsy uděláme čtyři důlky , klepneme do každého vejce, posypeme bazalkovými lístky, necháme prohřát vejce do tuhosti kterou máme rádi a podáváme.

 

Obrazek

 

 

Rizoto italského venkovana

Suroviny: cuketa, hrášek, 2 pórky, rajčata, vývar, cibule, strouhaný sýr, 400 g rýže, olej, pepř, sůl

Na oleji orestujeme cibuli, pórek, přidáme na malé kostičky nakrájenou cuketu a rajčata, osolíme, opepříme, vše pustí šťávu, na které ještě zeleninu chvíli dusíme. Rýži uvaříme ve vývaru, smícháme se zeleninou , přendáme na talíře a zasněžíme sýrem.

Obrazek

 

Cuketové lívanečky s ricottou nebo bílým jogurtem

 Suroviny: 5 menších cuket, 20 g másla, 100 g ricotty, 1 vejce, 2 lžíce hl. mouky, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 2 menší cibulky pokrájené na plátky, sůl , pepř, olej na smažení.

Na másle orestujeme nastrouhanou cuketu, vydusíme šťávu kterou cuketa pustila, promícháme s ricottou, moukou , práškem do pečiva, vejcem a cibulkou, osolíme, opepříme a opékáme dozlatova po obou stranách. Podáváme se salátem.

Obrazek

Cuketový salát

Suroviny: 500 g cukety na kostičky, 3 velká rajčata, 200 g sýra balkánského typu nebo toho co dělá Radka Litvínová ( je na toto vynikající) , oregáno.

Cuketu orestujeme na troše oleje, přidáme rajčata, balkánský sýr, osolíme, posypeme oregánem,kdo má rád bazalku , může posypat bazalkou a ještě 2 minutky prohříváme, aby bylinky uvolnily své aroma. Kdo chce , opepří čerstvě mletým pepřem. Podává se s pečivem.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Letní vejce z jedné pánve

Jana z CH.,3. 9. 2009 9:18

Letní vejce z jedné pánve bylo moc dobré, dopuručuji.

Kde je nějaké maso ?

čtenář,22. 8. 2009 19:43

Cuketa mi nevadí, ale alespoň kousek párečku by tam být mohl.