Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kopřivová polévka

5. 4. 2009

Kopřivová polévka
Polévka z kopřiv se dělávala výhradně z čerstvých mladých rostlinek. Po dlouhé zimě to byl první zdroj vitamínů. Dnes může být také zajímavým zpestřením jídelníčku, který je po zimě třeba zlehčit.
 - 500 g omytých mladých výhonků z kopřiv
 - 3 dl vývaru (může být dle chuti slepičí nebo hovězí)
 -  máslovou jíšku
 - 0,5 l mléka
 - 2 dl šlehačky
 - podle chuti česnek
 - sůl a pepř
 
Kopřivy nadrobno nasekáme. Máslovou jíšku zalijeme studeným vývarem a mlékem. Za stálého míchání 15 minut povaříme, přidáme nasekané nebo pomixované kopřivy, prolisovaný česnek, osolíme, opepříme a uvedeme do krátkého varu. Jakmile polévka přejde varem, odstavíme z plamene, zjemníme šlehačkou a již nevaříme. Na talíři ozdobíme malou špičkou ušlehané šlehačky.