Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jidáše – Jidášovy provazy

5. 4. 2009

Jidáše – Jidášovy provazy

500 g polohrubé mouky, 100 g másla, 1/4 litru mléka, 50 droždí, 0 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky, strouhaná kůra, trocha soli, 50 g sekaných loupaných mandlí na posypání, 1 bílek na potření těsta

Obrazek



Droždí promícháme se lžící cukru, přidáme trochu mléka a mouky. Kvásek necháme vzejít na teplém místě. Do mísy dáme ostatní přísady, přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme pružné těsto. Posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem. Vykynuté těsto rozdělíme na kousky, na vále posypaném moukou  uděláme váleček, který stočíme jako provaz. Přeneseme na plech, ještě chvíli necháme kynout. Potřeme rozšlehaným vajíčkem s trochou mléka a posypeme mandlemi nebo mákem. V předehřáté troubě upečeme dorůžova. Jidáše se tradičně podávají čerstvé a s medem, tím se nemá šetřit. Nejlepší jsou ještě teplé.